Fishtown.nl

De geilste vissite!

Terugblik Zeebaarsseizoen 2010

 

Je komt die lange winter door met wat sprokkelwerk op de gebruikelijke wintervis: wijting, schar en gul.  Maar het zeebaarsbloed stroomt door je aderen en al veel te vroeg sta je weer aan die waterkant met je kunstaas! Proberen maar,  thermometer mee... je meet 12 graden of meer zeewatertemperatuur en je weet dat het dan weer redelijkerwijs mogelijk gaat worden om op kunstaas zeebaars te vangen. Meestal is dat zo'n beetje een paar weken na het sluiten van het snoekbaarsseizoen, dus dat komt mooi uit. Echter, tot ver in Mei had ik nodig om mijn eerste baarsje op kunstaas te vangen. Een  mini... van een centimetertje of 32.  Het water was nog niet warm, maar hij had wel trek in een shadje. In Juni kwamen al wat meer baarsjes op de kant, Barend ving een paar hele mooie op de zager, tot ver in de vijftig centimeter.  Maar ook op shads vingen we de eerste vissen. Voor de rest was het schrapen, maar zo rond eind Juni begon het echt leuk te worden.

 

1De kop is eraf! Altijd leuk zo'n eerste zeebaarsje van het seizoen.

 

2De daaropvolgende vissen waren gelukkig ietsje groter

 

 

3Echt leuke vissen om te vangen

 

Er was plotseling sprake van een waar baarzenfestijn in IJmuiden en overal hoorde je verhalen van mensen die leuke aantallen vissen vingen van 50-60 cm en soms zelfs nog iets groter.  Geen megavangsten, maar toch. Goed vooruitzicht, want ik had verlof opgenomen voor een weekje zeebaarzen!  Goed, de visserij bleek taai maar leverde na hard werken een aantal hele mooie vissen op.  Barend en ik vingen nu regelmatig prachtige baarzen, allemaal zo'n beetje tussen de 45 en 55 cm, met regelmatig uitschieters ertussen van in de zestig, en helaas verspeelde Barend tot twee keer toe een dikke zeventiger.  Zelf mocht ik ook nog enkele kapitale zeebaarzen lossen, dus dat maakt van 2010 naast een pracht van een visseizoen ook meteen een rampenjaar.  Zelden zoveel dikke vissen aan onze neuzen voorbij zien gaan... dus ook weer veel wijze lessen getrokken! Zo is Barend er nu toch echt achter gekomen dat je voor zeebaars gewoon gevlochten lijn nodig hebt...  Gelukkig mochten we toch nog wat fraaie rakkers verzilveren. Voor mij zelfs twee heuze zestigers, namelijk 60 & 64 cm.

 

4Barend wist ook zijn visjes te vangen

 

5Jaaa... eindelijk weer eens een zestiger!

 

6En nog eens daaroverheen met deze prachtige dame van 64 centimer

 

Tevens wat nieuw materiaal aangeschaft, namelijk een Shimano Twinpower molen.  Waanzinnig, zoals dat vist. Een duur, maar geweldig stukje gereedschap. Ik zou het niet meer kunnen missen! De zeebaarsvisserij is vaak zo intensief dat je absoluut geen genoegen kunt nemen met inferieure molentjes. En deze molens vissen niet alleen heerlijk, je gooit door het geavanceerde opspoelmechanisme ook praktiscch geen pruiken meer.  Een verademing!

 

7Nieuw gereedschap

 

Met de nieuwe molen opnieuw enkele nachten staan vissen.  Een paar supernachten volgden, met mooie droge aanbeten op een stek waar ik ze meestal vang 'onder de top', dus echt voor je voeten. Het vergt een enorme concentratie om op die stek met shads te vissen, en je benen gaan al gauw pijn doen van het staan tussen de blokken.   Maar je krijgt er wat voor terug! Felle aanbeten en die gierende slip maken dat je de ontberingen weerstaat en geconcentreerd blijft vissen.  Je bent moe, je handen bloeden van het onthaken van al die baarzen,  maar in een roes vis je door.  Zoveel aanbeten op rij, en zulke mooie vissen... allemaal rond de vijftig centimeter... geweldig om mee te mogen maken. Bekroning op de nacht, het was inmiddels al licht aan het worden, was een dot van een 58'er...  Net als de meeste andere vissen mocht ook deze rakker weer zwemmen.  Ik stond te koken van blijdschap, om deze baars.  Zo massief, en zo sterk had ik ze nog niet zo vaak gevangen! Helaas, tussen die stenen moet je snel handelen en dus maak je gauw een snelle foto want die vis moet  gewoon z.s.m. weer terug in het water.

 

9Daar ligt 'ie dan, moegestreden te wachten op wat komen gaat

 

10Deze rakker van 58 cm had mazzel, mocht met een zere lip weer verder zwemmen

 

Dti seizoen hebben we trouwens nog minder zeebaars meegenomen dan vorig jaar. Af en toe één, twee of drie baarzen van rond de kilo en that's it.  Lekker met je familie of vrienden bereiden en nuttigen, meer moet dat niet zijn! Daar is helemaal niets mis mee. Als je ziet wat een berg vlees je al hebt van 3 baarzen van rond de kilo, dan vraag je je af wat mensen met 20 zeebaarzen of meer zouden moeten...?! Allemaal hebberigheid als je het mij vraagt. Als je toch eens die graaicultuur ziet aan de oevers van de Noordzee, je broek zakt er van af.  Wij van Fishtown doen het anders, we nemen een paar visjes om thuis van te genieten, en al die andere baarzen gaan gewoon terug. Catch en release is gewoon de shit. 

 

11Op zijn tijd een lekker visje mee voor de pan

 

Wat ik zeker nog moet vermelden was het bezoek van Wouter, begin September. Hij kwam een hele nacht meevissen, zonder enige limiet kwa tijdsduur en we hebben echt de hele nacht uit kunnen vissen. Het weer zat ook nog eens mee dus alle ingrediënten voor een lekkere sessie waren vertegenwoordigd.  Al rap ving Wouter de eerste maatse baars en afwisselend trokken we hele fraaie rakkers op de kant.  De vis was zowaar lekker actief. Woutje kon zelfs nog zijn PR scherper stellen met een plaatje van een vijftiger, dus de nacht kon al niet meer stuk. Op een gegeven moment had hij wel iets héél groots aan de haak geslagen, en hilariteit alom toen daar ineens een beer van een harder onder de kant kwam... jaja, op de shad en in de bek gehaakt! Schattingen lopen uiteen van 65-70 cm. Ik zou zeggen oordeel zelf. We sloten de sessie af met 12 vissen, 7 baarzen voor mij en 4 baarzen voor Wouter + 1 dikke harder. Hij nam 4 vissen mee naar huis, 8 gingen er weer terug.  Inmiddels was het gemiddelde wel iets gezakt, meeste vissen vannacht zaten zo tussen de 40 en 45 cm.

 

12Wouter komt even 'hallo' zeggen in IJmuiden!

 

Later die week ben ik nog heel wat keren geweest, ving  enkele maatse en ondermaatse baarzen maar het was niet echt wild. Wel mocht ik nog enkele horsmakrelen haken, een welkome afwisseling. Sterke vis is dat!  Van de barbeque een ware traktatie, maar daar was het niet bepaald het weer voor dus deze rakkers mochten weer zwemmen.

 

13Bijvangst op shadje, maar ze pakken ook graag een zager: horsmakrelen

 

Verder nog wat sessies gevist op de pier, met pluggen en af en toe ook shads. het wil maar niet lukken met die pluggen in IJmuiden maar deze keer was het meteen raak op de derde worp. Op die blauwe X-rap dook een beauty van een najaarsbaars van krap een halve meter.

Hij zat in het puntje van zijn lip gehaakt, en mocht  na de foto meteen weer zwemmen. Helaas die dag en de twee dagen daarop geen visje meer mogen vangen op de pier, op één fint na.

 

14Joepie! Tijd geleden dat ik met de plug een zeebaars kon vangen...

 

15Snel nog een close-upje voor dat 'ie weer mag zwemmen

 

 

16Nieuw speeltje: de Lucky Craft Flash Pointer

 

Nog wel een nieuwe plug gekocht, ben al een tijdje niet zo'n hysterische pluggenkoper meer maar deze vond ik wel mooi om eens aan te schaffen: de Lucky Craft - Flash Pointer. Nog geen reet op gevangen, maar wie weet komt dat nog. Dat zal voor een volgende stukje zijn want Oktober, de beste maand, moet nog komen dus meer zeebaarsch verslagen zullen misschien nog volgen!

 

gr Tinus

Reacties  

 
#1 CocK-RoacH 25-09-2010 09:58
horsmakrelen ?

horse cock lovers.

goed stuk man. updeets roeleren.

is het seizoen daar op de pier nu over, helemaal geen vis meer of zo. komen toch weer andere vissies langszwemmen neem ik aan.
 
 
#2 tinus 25-09-2010 10:08
Jaman. De baars is zo'n beetje half november wel vertrokken, maar dan barst het weer van de wijting en schar dus kunnen we weer lekkerbekken vangen!

gr Tinus
 
 
#3 Nils 25-09-2010 10:14
Dat is een leuke verrassing: kom thuis van booskappen en een riante update!
Lekker verhaal Tinus, leest weer lekker weg en doorspekt met prachtige plaatjes! Heerlijk!
 
 
#4 Roy Noom 27-09-2010 11:50
Hey Tinus,

weer een leuk stukje hoor!
Mooie vangsten ook
 
 
#5 Jorrit 28-09-2010 18:41
Top tijn, goede shit.
Ik lees liever stukkies van jou dan ;t hvz suffertje of andere, zogenaamde visbladen!
Mooie vissen ook! Alleen.. heb je die ene zeebaars met paint gedaan? Stekverhulling to the max!
 
 
#6 tinus 05-10-2010 14:44
Jaman, effe wat herkenningspuntjes weggepoetst. Ben fotosjop kwijt, dus heb het effe met paint gedaan. En dat is lelijk. :-)

Maarre, absoluut de geylste vis die ik ooit heb mogen vangen, de aanbeet en de dril waren gewoon de MAX!

gr Tinus
 

Je kan alleen reageren als je geregistreerd bent. Dit kan op de Home page.